‹ Leven na de geboorteRuth: Terugkeren ›
Er is weer brood
Gepubliceerd op 09-03-2013

Toen maakte zij zich met haar schoondochters gereed en keerde terug uit de vlakten van Moab, want zij had in het land Moab gehoord dat de HEERE naar Zijn volk omgezien had door hun brood te geven.

Ruth 1:6 (HSV)

Nu haar man en kinderen zijn gestorven en, zoals we de vorige keer al hadden gezegd, haar situatie in Moab precair was, besluit Naömi om terug te keren naar haar geboortestreek Bethlehem. Het aardige is dat Bethlehem "huis van brood" betekent en dat in die vers een aardige woordspeling plaatsvind door te stellen dat God Zijn volk brood heeft gegeven. In de NBV en de GNB96 lezen we dat er weer eten was. Dit is geen slechte vertaling omdat in de meeste plaatsen waar het Hebreeuwse woord lechem "brood" wordt genoemd men ook in de bredere context aan eten kan denken.

Nu wordt in dit vers niet alleen over Bethlehem gesproken maar over "Zijn volk", waaruit we kunnen opmaken dat deze hongersnood meer dan lokaal was en de reden waarom Elimelech met vrouw en kinderen naar Moab trokken.

Een tweede opmerking is dat haar schoondochters ook zich gereedmaken om mee te gaan. Zoals al eerder gesteld was ook hun situatie precair en we moeten bedenken dat via deze manier, ondanks dat ze buitenlanders zouden zijn, er de mogelijkheid bestond dat ze "gelost" konden worden (trouwen met een familielied van Naömi) of uitgingen van de mogelijkheid dat ze konden leven van het grondbezit van hun overleden schoonvader en hun mannen. In dit laatste geval hadden ze een bron van inkomsten, terwijl in het eerste geval ze in ieder geval weer bestaanszekerheid hadden.


Tags: Bijbelstudie, Ruth
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Ruth

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs