‹ Genesis 22 Opgang naar een offer (8)Bijbelquiz (239) ›
Hoe Bijbelgedeelten uit je hoofd leren
Gepubliceerd op 31-01-2015

De vorige keer hebben we het nut van Bijbelgedeelten uit je hoofd leren behandeld, deze keer zullen we ingaan hoe je dat kan doen. We gebruiken daarvoor een techniek die door Andrew Davis wordt gepromoot.

Als voorbeeld nemen we Genesis 22, omdat we deze de afgelopen weken hebben behandeld en de inhoud van dit hoofdstuk dus al redelijk bekend is. Want dat is de eerste stap namelijk veel de tekst opnieuw lezen en doe dit zo mogelijk hardop, want teksten die je hardop reciteert zul je sneller onthouden dan als je die vluchtig leest.

De eerste dag lees je Genesis 22:1 tien keer aandachtig, vervolgens leg je een blaadje op het tekst gedeelte en zeg je het vers tien keer hardop, daarbij steeds beginnend met het Bijbelboek, hoofdstuk en versnummer (zodat je ook die leert onthouden), dus “Genesis 22:1 En het gebeurde na deze dingen dat God Abraham testte; en Hij zei tot hem: Abraham! En hij zei: Zie, [hier] ben ik!” Iedere keer controleer je of je het goed heb opgezegd, zo niet dan begin je gewoon opnieuw tot je het tien keer uit je hoofd kan opzeggen.

De tweede dag kijk je nog een keer naar Genesis 22:1 en zeg het vers dan weer tien keer hardop. Vervolgens gaan we met het twee vers beginnen en doen dit op dezelfde manier als de eerste dag, namelijk eerst tien keer aandachtig Genesis 22:2 lezen, en daarna weer het blaadje op de tekst en zeg het weer tien keer hardop (incl. Bijbelboek, hoofdstuk en versnummer) en controleren of je het goed heb opgezegd.

De derde dag begin je met Genesis 22:1 uit je hoofd hardop te reciteren, vervolgens zeg je Genesis 22:2 tien keer uit je hoofd hardop. Daarna lees je Genesis 22:3 tien keer en zeg deze (incl. Bijbelboek, hoofdstuk en versnummer) weer tien keer hardop tot je het goed heb opgezegd.

De vierde dag begin je met Genesis 22:1-2 uit je hoofd hardop te reciteren, vervolgens zeg je Genesis 22:3 tien keer uit je hoofd hardop, om vervolgens met vers 4 te beginnen.

Dus iedere dag herhaal je de voorgaande verzen (incl. Bijbelboek, hoofdstuk en versnummer) om vervolgens met het volgende vers te beginnen. Dus telkens is het: lezen, hardop zeggen, herhalen. Als je klaar bent met een hoofdstuk, dan is het raadzaam om nog even een paar dagen door te gaan, zodat je het hoofdstuk (en dan vooral de laatste verzen) niet vergeet. Als je een hoofdstuk honderd dagen lang uit je hoofd kunt opzeggen, zit het in je langetermijngeheugen en zul je het hoofdstuk niet zo snel meer vergeten.

Nu is één vers per dag erg weinig, maar je zult merken dat in de loop der tijd je steeds makkelijker teksten zult onthouden en dan kun je op een gegeven moment twee of meer teksten per dag leren. Misschien lijkt het nu nog onhaalbaar, maar je zult merken dat met een klein beetje doorzettingsvermogen dit ook voor jou haalbaar is. Verder kun je als je bezig bent met een hoofdstuk te leren deze ook bestuderen, maar daar zullen we het een volgende keer over hebben.

Het blijft belangrijk dat je regelmatig, ook in de toekomst, zo'n hoofdstuk af en toe blijft opzeggen, merk je dat je hapert, of sommige gedeelten niet meer weet, dan pak je de Bijbel erbij en kun je een kleine opfriscursus doen, vaak is een of twee keer lezen voldoende om het hoofdstuk weer uit je hoofd te kennen.

Natuurlijk is het leuk als je dit met meerdere mensen samen kan doen. Voor hen die op FaceBook zitten is er een speciale groep “Bijbelhoofdstukken uit het hoofd leren” die continue korte stukken zo leren.


Tags: Bijbelstudie
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen