He (letter)
ה H9005 "He",

Zie ook: Beeldbank, Hebreeuws,

De he (Hebreeuws ה H9005) is de vijfde letter van het Hebreeuwse alfabet en vertegenwoordigd de getalswaarde 5.

Inhoud

Beschrijving

Zoals de meeste letters is het van onzekere oorsprong (E. Klein, p. 134), mogelijk dat het een raam of venster voorstelt (H.W.F. Gesenius, p. 211).

In Hebreeuwse boeken komen we regelmatig de afkorting ה׳ tegen voor הַשֵּׁם haShem "God" en welke een vervanging is van de Godsnaam zelf.

Varianten

In Masoretische manuscripten komen we diverse afwijkingen van de letter tegen. Een vergrote he komen we tegen in Deuteronomium 32:6 bij de eerste letter van de zin הַ לְיְהוָה. In Psalm 77:8 zien we hetzelfde bij het woord הַלְעוֹלָמִים (HbD).

Ook zijn er voorbeelden van een verkleinde he, in Genesis 2:4 het woord בְּהִבָּֽרְאָ֑ם. Rashi geeft hiervoor twee verklaringen: 1) het leert u, dat alles [ook dat, wat eerst bij de volgende dagen vermeld wordt, reeds] geschapen werd op de eerste [dag]; 2) בהבראם moet gesplitst worden in בה´ בראם, met een ה´ heeft Hij hen geschapen, want er is gezegd: ביה ה´ צור עולמים (Jes. 26:4), met deze twee letters [י en ה] van Gods naam heeft Hij geschapen [צור] twee werelden [עולמים, deze en de toekomstige wereld]... (A.S. Onderwijzer, p. 22-23).

Getal

In de gematria vertegenwoordigd de letter de getalswaarde vijf. In Hebreeuwse boeken wordt het getal 15 wordt geschreven als טוx(=9+6) en het getal 16 als טזx(=9+7) om de Godsnaam niet onnodig te gebruiken (P. Broers, p. 80).


Aangemaakt 14 juni 2006, laatst gewijzigd 6 december 2019


Koop nu