Vrede
εἰρηνεύω G1514 " vrede maken", εἰρήνη G1515 "veiligheid, zekerheid, voorspoed", εἰρηνικός G1516 "vreedzaam, vredelevend", εἰρηνοποιέω G1517 "vrede maken, harmonie tot stand brengen", שָׁלוֹם H7965 "vrede", שָׁלַם H7999 "vrede, welstand", שְׁלָם H8001 "vrede", שֶׁלֶם H8002 "peace offerings, peace", שָׁלֵם H8003 "whole, perfect, peaceable, misc, full, just",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Offer (dank-, vrede-), Oorlog, Vrede (valse),

Vrede wordt in positieve termen gedefinieerd als een heilzame toestand van rust en harmonie, of in negatieve toestand als afwezigheid van stoornis, twist of oorlog.

Inhoud

Bijbel

In de Psalmen wordt opgeroepen "Bid om de vrede van Jeruzalem; goed moet het hun gaan, die u liefhebben" (Ps. 122:6)


Symboliek

Duif met olijftak

In het Christendom is de duif, al dan niet met een olijftak in de snavel (de vredesduif) een symbool voor de vrede, Het symbool is gebaseerd op de geschiedenis van Noach, waar de duif aan het einde van de zondvloed, als hij voor de tweede keer terugkomt, een afgebroken olijfblad naar de Ark bracht  (Gen. 8:11).


Regenboog

In het Jodendom is de regenboog een symbool van vrede. Dit is gebaseerd op de regenboog na de zondvloed met de belofte dat er nooit meer een zondvloed zal komen (Gen. 9:13-14).


Koop nu