Olifant

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Ivoor, Zoogdieren,

Olifanten zijn grote zoogdieren uit de familie van de Elephantidae binnen de orde van de slurfdieren (Proboscidea). Traditioneel worden er twee soorten erkend, de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) en de Aziatische olifant (Elephas maximus).

Inhoud

Bijbel

De olifant wordt niet in de Bijbel genoemd. Wel lezen we in de Bijbelboeken Koningen en Amos dat de paleizen in Samaria waren versierd met ivoor (1 Kon. 22:39; Amos 3:15; 6:4) en welke zeer waarschijnlijk afkomstig waren van olifanten.

Daarnaast zijn er theologen die stellen dat de behemoth welke in het Bijbelboek Job wordt genoemd mogelijk een olifant was, hierbij zou het dan kunnen gaan om de Syrische olifant (Elephas maximus asurus) welke in het Midden-Oosten voorkwam.

Het dier zelf komt voor in apocriefe boeken zoals de Makkabeeën waar ze worden ingezet bij "De slag bij Bet-Zekarja" (1 Mak 6:28-47). Zeer waarschijnlijk gaat het hier om de Indische olifant (Elephas maximus indicus), een ondersoort van de Aziatische olifant (Elephas maximus).


Beschrijving

Tot de 7de eeuw v.C. kwam de Syrische olifant (Elephas maximus asurus), een ondersoort van de Aziatische olifant (Elephas maximus) in het Midden-Oosten voor (Canan Çakırlar, ‘When elephants battle, the grass suffers.’ Power, ivory and the Syrian elephant).


Aangemaakt 19 november 2016, laatst bijgewerkt 6 september 2022


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!