Neushoorn

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Wilde Stier, Zoogdieren,

De neushoorns (Rhinocerotidae) zijn een familie van grote zoogdieren die heden ten dage vijf soorten telt die voorkomen in Afrika en Azië. De neushoorn heeft een krom naar achteren groeiende hoorn net achter het beweeglijke deel van de neus; drie soorten hebben daarachter nog een kleinere stomp; bij de Javaanse en de Indische neushoorn ontbreekt die.

Inhoud

Bijbel

In oudere vertalingen komt het woord 'eenhoorn' voor, waarbij als verklaring in kanttekeningen vaak wordt gegeven dat het om een neushoorn gaat.

Wilde stier

wilde stier voor een verdere behandeling van het onderwerp.

Uit etymologische afleidingen van het Hebreeuwse woord רְאֵם H7214 met het Akkadisch remu of rīmu (E. Klein, p. 600; J. Heise, p. 183) en Aramees רֽאֵמָא rʾēmāʾ blijkt dat het om een aanduiding voor een stier is (E. Klein, p. 600). Terecht zien we dan ook dat in alle moderne woordenboeken tegenwoordig רְאֵם als een wilde stier wordt aangeduid (bv. P. Broers, p. 337).

Behemoth

behemoth voor een verdere behandeling van het onderwerp.

Volgens sommige creationisten zou de behemoth de Indricotherium (Indricotherium transouralicum, ook wel Baluchitherium genoemd), een uitgestorven neushoorn soort zijn geweest. Echter dit is meer gebaseerd op het idee dat dit ooit het grootste op het land levende zoogdier was.


Taxonomie

Er bestaan tegenwoordig nog vijf neushoornsoorten. Daarnaast zijn er meer dan 200 uitgestorven soorten bekend:


Aangemaakt 29 oktober 2019


Koop nu