Richard Wurmbrand

Zie ook: Lijst bekende christenen, Lijst Messiasbelijdende Joden, Messiasbelijdende Joden, Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK),

Richard Wurmbrand (Boekarest, 24 maart 1909 – Glendale, 17 februari 2001) was een Roemeens luthers predikant, van joodse afkomst.

Inhoud

Biografie

Richard Wurmbrand, de jongste van vier jongens, werd in 1909 geboren in Boekarest in een joods gezin. Hij woonde korte tijd met zijn gezin in Istanbul; zijn vader stierf toen hij 9 was en de Wurmbrands keerden terug naar Roemenië toen hij 15 was.

Hij trouwde met Sabina Oster op 26 oktober 1936. Wurmbrand en zijn vrouw Sabina (bekend als Bintzea bij haar vrienden) bekeerden zich in 1938 tot het christendom vanwege het getuigenis van Christian Wolfkes, een Roemeens-christelijke timmerman. Ze sloten zich aan bij de Anglicaanse "Missie aan de Joden". Wurmbrand werd tweemaal gewijd – eerst als anglicaan en daarna, na de Tweede Wereldoorlog, als luthers predikant.

In 1944, toen de Sovjet-Unie Roemenië bezette als de eerste stap naar de oprichting van een communistisch regime, begon Wurmbrand een bediening voor zijn Roemeense landgenoten en voor soldaten van het Rode Leger. Toen de regering probeerde de kerken te controleren, begon hij onmiddellijk een 'ondergrondse' bediening aan zijn volk. Richard wordt herinnerd voor zijn moed om op te staan in een bijeenkomst van kerkleiders en de controle van de kerken door de regering aan de kaak te stellen. Hij werd gearresteerd op 29 februari 1948, terwijl hij op weg was naar kerkdiensten.

Richard Wurmbrand overleed begin 2001, zes maanden na zijn vrouw, die op 11 augustus 2000 reeds was overleden.

Wurmbrand schreef 18 boeken in het Engels (waarvan enkele vertaald zijn in het Nederlands) en nog anderen in het Roemeens. Zijn bekendste boek is Tortured for Christ (Gemarteld om Christus' wil) uit 1967.


Voice of the Martyrs

In april 1967 richtten de Wurmbrands Jesus to the Communist World (Jezus aan de Communistische Wereld), het latere The Voice of the Martyrs (De Stem der Martelaren) op. Deze interkerkelijke organisatie werkte in het begin alleen voor en met vervolgde christenen in communistische landen, de activiteiten werden later echter uitgebreid tot vervolgde christenen in de hele wereld en dan met name in de islamitische gebieden.

De Nederlandse tak van Voice of the Martyrs is Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK).


Aangemaakt 5 mei 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!