Sidney Wilson

Zie ook: Lijst bekende christenen,

Sidney S. Wilson (Arnhem, 4 juli 1911 – Drachten, 20 februari 1986) was een Schots-Nederlandse evangelist. Hij is vooral bekend geworden door zijn Bijbelstudieweekends in Hilversum en zijn reizen naar Oostenrijk en Israël, binnen het kader van Stichting Verdieping en Activering.

Inhoud

Biografie

Wilson werd geboren als zoon van de Schotse evangelist Peter Wilson. Zijn vader was actief in de kringen van de Vergadering van Gelovigen. In zijn jeugd had Wilson een aversie tegen het christelijk geloof. Dit veranderde na het lezen van het Bijbelboek de Openbaring van Jezus Christus. Hij volgde een tweejarige Bijbelschool in Londen (Engeland) en hield zich vervolgens bezig met evangelisatiewerk in de Baltische staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wilson vanwege zijn Engelse staatsburgerschap geïnterneerd door de Duitsers. Hij zat eerst in Kamp Schoorl en later in diverse kampen in Duitsland.

Youth for Christ

Na de oorlog raakte Wilson betrokken bij Youth for Christ, een nieuwe Amerikaanse christelijke jongerenorganisatie. De evangelist hielp met de uitbouw van de organisatie in Nederland. Dit deed hij door jeugdcampagnes – zogenaamde rallies – te houden. Hij voelde zich niet gebonden door een kerk en vond dat iedereen op de plek moet blijven waar hij of zij op gesteld was. Na kritiek uit de gevestigde kerken was hij genoodzaakt met het werk te stoppen.

Wilson ging zich vervolgens bezighouden met het organiseren van Bijbelstudieweekenden en christelijke jongerenreizen. Daarnaast was hij een veelgevraagd spreker, met name binnen de evangelische beweging. Dit deed hij namens de organisatie Verdieping en Activering. Door zijn werk oefende hij invloed uit op christenen, waaronder Henk Binnendijk, Dick Baarsen, Anne van der Bijl, Corrie ten Boom, Jan van Gijs, de Rooms-katholieke priester Frans Horsthuis en vele anderen. Wilson publiceerde veel van zijn Bijbelstudies, onder andere in het blad Kracht van Omhoog, en zijn later gedigitaliseerd (Sidneywilson.nl, Bijbelstudies).

Laatste jaren

Hij is op 20 februari 1986 in Drachten overleden en heeft een vrouw en twee zonen nagelaten.

De eerste versie is gebaseerd op Wikipedia, Sidney Wilson en op Sidneywilson.nl, Biografie


Externe links


Aangemaakt 16 januari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!