Pogrom van Born (1309)

Zie ook: Pogrom,

De pogrom van Born vond plaats in 1309 en was de eerste pogrom die in Nederland plaatsvond. Er werden 110 joodse vluchtelingen uit Sittard en Susteren vermoord.

Inhoud

Geschiedenis

Tijdens de Armenkruistocht van 1309 vond op het kasteel van Born (Limburg, in de hedendaagse gemeente Sittard-Geleen) een pogrom plaats, waarbij 110 Joden, afkomstig uit Sittard en Susteren, en door Reinoud van Valkenburg op het kasteel in bescherming genomen, door een meute werden afgeslacht en waarbij ook het kasteel in brand werd gestoken. Hierbij kwam ook de kasteelheer om het leven. (Graetheide Comite, Massamoord op joden in Born in 1309; Leander S. Driessen, De jodenvervolgingen van 1309 in het hertogdom Brabant). Born was geen uitzondering, diezelfde zomer vonden er soortgelijke pogroms plaats in Hasselt, Sint-Truiden, Tienen  Geldenaken, Leuven, Genappe, Brussel en 's-Hertogenbosch (Leander S. Driessen, De jodenvervolgingen van 1309 in het hertogdom Brabant). Ook in andere delen van Europa vonden in die tijd Jodenvervolgingen plaats. Tijdens de eerste kruistocht (1096-1099) werden bijvoorbeeld in Mainz 1300 joden vermoord, hoewel ook daar keizer Heinrich IV dit probeerde te voorkomen.

In 2013 werd een plaquette in de kasteelruïne aangebracht ter herinnering aan de pogrom (L1imburg, Plaquette herinnert aan massamoord Born).


Aangemaakt 23 mei 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!