Werken der wet

Zie ook: Halacha, Joodse wetgeving, Mozes (wet),

De uitdrukking werken der wet (Grieks εργων νομου G2041 G3551) komt in diverse Paulinische brieven voor. Daarnaast komt deze uitdrukking ook voor in enkele Dode Zee-rollen.

Inhoud

Bijbel

De uitdrukking "werken der wet" komt in zeven verzen voor en alle in de brieven van Paulus (Rom. 3:20, 28; 9:32; Gal. 2:16; 3:2, 5, 10 †)

Op basis van de Dode Zee-rollen (zie hieronder) weten we dat Paulus met "werken der wet" het onderhouden en naleven van de Mozaïsche wet en in het bijzonder zoals die in de Halacha is beschreven bedoeld. Het is dan ook om die reden dat Paulus in de Galaten-brief aangeeft dat de Mozaïsche wetgeving niet meer geldt (Gal. 3:19, 25) en waarschuwt om niet daarnaar terug te keren (Gal. 5:1). Ook de schrijver van de brief aan de Hebreeën stelt "Als Hij spreekt van een nieuw [verbond], heeft Hij [daarmee] het eerste voor verouderd verklaard. En wat oud is verklaard en wat veroudert, staat op het punt te verdwijnen." (Hebr. 8:13 HSV).


Dode Zee-rollen

In de Dode Zee-rollen komt deze uitdrukking ook voor. Zo zien we in 1QpHab (7:10-14, 8:1) dat het wordt gebruikt als voor onderhouden en praktiseren  van de Thora. Terwijl in 4QMMT we zien dat de schrijver de Farizeeërs aanschrijft over de praktische naleving van de Mozaïsche wet en in het bijzonder de Halacha aan de hand van ruim twintig halachische kwesties.


Aangemaakt 12 augustus 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!