Hoornaar
צִרְעָה H6880 "hoornaar, horzel, Vespa orientalis",

Zie ook: Artikelen Blog, Dieren / Fauna, Insecten,

Hoornaar (Vespa orientalis) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel worden de hoornaars driemaal genoemd (Ex. 23:28; Deut. 7:20; Joz. 24:12), de Statenvertalers gebruiken de naam 'horzel' in de betekenis van een hoornaar (zie WNT). De hoornaars worden altijd in een negatieve context genoemd, meestal als aanvallers van Israël.

Volgens de Zwitserse theoloog Köhler zouden de Hebreeuwse en Arabische woorden voor 'hoornaar' bijna gelijk zijn en daar het woord in het Arabisch ook "verslagenheid" kan betekenen, slaat God de Kanaänieten waarschijnlijk met verslagenheid in plaats van met een zwerm hoornaars of horzels. Dit is echter onwaarschijnlijk daar anderen ervan uitgaan dat met 'hoornaar' specifieke Egyptische soldaten wordt bedoeld.


Biologische kenmerken

Hoornaar (Vespa orientalis)
De oriëntaalse hoornaar is een slag groter dan de gewone wesp, heeft een roodbruin borststuk en rode, zwarte en gele strepen op het achterlijf. Nestelt in holen onder de grond en in muren. De nesten zijn gemaakt van een soort papier-maché, fijngekauwd hout, en de cellen zijn met de opening naar beneden gerangschikt.


Geschiedenis

Sommigen denken dat de hoornaren gebruikt werden in de oorlogvoering (Howard Carter). Ook mogelijk is dat Egypte werd bedoeld, cf. de hieroglief n-sw-bìt wat letterlijk "hij die is van het cypergras en de bij" betekent, en waarmee bedoeld wordt de "farao van Beneden en Boven Egypte". (Gardiner)


Aangemaakt op 6 juni 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!