Joodse Omroep

Zie ook: 2.42-omroep, Joodse organisaties, Omroepen (Nederlands),

De Joodse Omroep (JO) was een Nederlandse publieke omroep die het jodendom in de breedste zin van het woord belichtte vanuit verschillende invalshoeken, met de joodse religie als bindend element. Het bestuur bestond uit vertegenwoordigers van de drie grote joodse kerkgenootschappen: het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom in Nederland en de Portugees-Israëlietische Gemeente. Primair richtte de Joodse Omroep zich op het Joodse volksdeel in Nederland, maar vond het hiernaast van belang dat de radio- en televisieprogramma's ook werden gevolgd door een algemeen publiek. De Joodse Omroep was een zogenaamde 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep), wat inhield dat zij gefinancierd door de rijksoverheid programma's mocht maken, uitgezonden via de Nederlandse Publieke Omroep.

Sinds 2016 heeft het geluid van de Joodse Omroep een plaats in de zendtijd van de Evangelische Omroep (EO).

Inhoud

Geschiedenis

De zendlicentie lag bij het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), dat tot 2000 zelf de uitzendingen verzorgde onder NIK Media. De eerste uitzending van deze zendgemachtigde vond plaats in 1973 op de radio. Van 1990 tot 2000 was Dick Houwaart eindredacteur van de Joodse Omroep, afdeling radio. Bekend radioprogramma was onder meer Flavius, een historisch magazine.

In september 2005 werd de naam Joodse Omroep aangenomen. Op 6 december 2012 maakte VVD-staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur zijn omroepplannen bekend waarin voor de kleine religieuze omroepen geen plaats meer was. Bij De Wereld Draait Door nam Prem Radhakishun het op voor de JO door te stellen dat daar een uitzondering voor moet worden gemaakt omdat Nederland daar een ereschuld aan heeft. De JO hield per 1 januari 2016 op te bestaan. Het geluid van de JO kreeg echter een plaats in de zendtijd van de Evangelische Omroep (EO) (EO.nl, 29 september 2015). De laatste uitzending van de JO was een aflevering van het Radio 5-programma De kunst van het luisteren op 27 december 2015. De laatste directeur was Alfred Edelstein. Hij werd eindredacteur Joodse programmering bij de EO.


Aangemaakt 22 mei 2023
Als basis is het artikel "Joodse Omroep" van Wikipedia overgenomenCommentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!